Jdi na obsah Jdi na menu
 

Postní aktivita "Vstaneš taky?"

Blíží se letošní Velikonoce! Vstaneš taky?

Křesťané o Velikonocích slaví, že byl Ježíš ukřižovaný, ale pak vstal z mrtvých. Možná že znáš dobře život, který se podobá spíše mrtvolnému přežívání ze dne na den. A tak se ptáme: Vstaneš taky z mrtvých? A pomůžeš k tomu ostatním?

Vstaneš taky z hrobů vyčerpání, prokrastinace, sobectví, sebestřednosti…? Možná by člověk rád, ale neví jak začít.

Pomoct může projekt “Vstaneš taky?”, který je otevřený úplně pro každého, kdo chce alespoň drobně restartovat svůj život a pomoct druhým. Nemusíš se nikam registrovat, nikam chodit, nikomu o tom říkat. Stačí se na chvíli zastavit.

Je rozdělen do 3 kroků: Ukliď. Vytvoř. Rozděl se. Každých 14 dní zde bude odhalen nový krok.

--------

Třetí krok: Rozděl se

Zapoj se taky: Zapoj se sám za sebe nebo společně s rodinou. Co si odepřeš, můžeš předat potřebným. Rozdělit se tam, kde je to potřeba je možné těmito způsoby:

  • Pomocí postní kasičky. Odnes si domu kasičku a střádej peníze. Kasičky se budou vybírat na Neděli Božího milosrdenství (7.4. 2024) v kostelích.
  • Pomocí bankovního spojení: Pošli peníze na účet - Charita Vlašim 322 209 309 /0800, variabilní symbol 3132024. (Variabilním symbolem je letošní datum Zmrtvýchvstání Páně)
  • Pomocí QR kódu: Pošli peníze Charitě pomocí QR kódu

Je ale také možné rozdělit se s někým o svůj čas, energii, radost, sílu, nebo přispět na úplně jiný projekt, fantazii se opět meze nekladou.

Zamysli se taky: Co potřebujeme k dobrému životu? K životu potřebujeme hlavně dobré vztahy. Někdy neříct co si myslíme „na první dobrou“. Hlavně když chci vytýkat, kritizovat. Měli bychom chvíli popřemýšlet, zda neublížím. A naopak neotálet s dobrým slovem. To vše nás učí postní doba. Postní almužna se plní právě těmi věcmi a skutky, které si odepřu. Věci, které nekoupím, mi šetří peníze, které mohu poskytnout těm, kteří jsou v nouzi. Čas, který nepromarním na telefonu, využiji pro ty, kteří jsou sami. Neříkání kritiky změním na pochvalu. Dobrem měníme svět k lepšímu.

Spoiler: Až na velikonoční neděli budeme číst příběh o tom, že Ježíš vstal z mrtvých, uvidíme Marii Magdalskou, která se poběží rozdělit o svou radost s ostatními. A tak se začne šířit ve světě zpráva o lásce, která překonává smrt. Když o tom všem v kostele uslyšíme, můžeme si vzpomenout, že také my se z lásky dělíme o svou radost, a že tím děláme to, co je jádrem křesťanského příběhu.

--------

Druhý krok: Vytvoř

Zapoj se taky:

Tentokrát je možné zapojit se více způsoby:

  • Umíš háčkovat nebo to chceš zkusit? Sbíráme uháčkované chobotničky nebo čtyřlístky, které pomohou předčasně narozeným miminkům a budoucím maminkám.  Návody budou k dispozici na webových stránkách nebo v kostelích. 
  • Baví tě zkoušet nové věci? Vyrob ze dřeva ručně kříž do vlastní domácnosti.
  • Máš spoustu nápadů? Vyrob něco na charitní jarmark.
  • Děti mohou namalovat obrázek a přinést do kostela.

Anebo se někdo zapojí ještě úplně jinak? Tak jako tak, 10.3. od 15 hodin se bude ve farní besídce konat společné háčkování. Háčky s sebou!

Zamysli se taky:  V jakých oblastech svého života mohu být více kreativní? Jaká drobnost v přírodě, na tobě nebo v tvém okolí tě fascinuje, protože byla tak dobře stvořena? Jaké mám dary, talenty, vlohy - čím mohu přispět do mozaiky tohoto světa? Jak nejlépe ztvárnit evangelium v dnešním světě?

Spoiler: Na Velký pátek bude kněz v závěrečné modlitbě bohoslužby říkat: “Děkujeme ti, žes Kristovou smrtí a vzkříšením všechno obnovil” a všichni lidé v kostele odpoví “Amen”. A my u toho budeme moct vzpomenout, že kříž se stává stromem života, ze kterého vypučí nová ratolest, že utrpení může vést k tvořivosti, a že záleží na nás, jak po událostech Velkého pátku budeme svět utvářet dál.

Detailní informace:

Chobotničky: Háčkované chobotničky poputují na neonatologická oddělení předčasně narozeným miminkům. V inkubátoru jim budou dělat takového léčivého společníka. Podle výzkumu, který v Dánsku proběhl, chapadélka chobotniček připomínají nedonošeňátkům pupeční šňůru jejich maminky. Miminka mají tendenci k úchopu a tím, že mají chapadélka při ruce, netahají si za zavedenou sondu či jiné hadičky. Cítí se bezpečněji, jsou klidnější a tím pádem jsou také stabilnější a lépe prospívají. To zároveň povzbuzuje rodiče.

Čtyřlístky: Háčkované purpurové čtyřlístky jako symbol naděje budou předány budoucím maminkám, které leží v nemocnicích na oddělení rizikového těhotenství. 

Vytištěné návody na výrobu budou k dispozici u sběrných nádob nebo elektronicky ke stažení na stránkách farnosti.

Výrobky na Charitní Jarmark je možné přinést do sakristie kostela sv. Jiljí, do květinářství v Tescu floristce Evě, do komunitního obchodu Dobromysl v Komunitním centru Zahrada.

--------

A právě teď se nacházíme v tom prvním: Ukliď.

Jak na to konkrétně?

Zapoj se taky:
Sbíráme několik konkrétních věcí, na které můžete narazit při domácím úklidu, a které mohou posloužit lidem dál. Jedná se o vosk z použitých svíček, víčka od PET lahví, staré mobily, berle a staré invalidní vozíky. Krabice na jednotlivé předměty najdete od 18. 2. u vchodu do kostela v časech bohoslužeb. Možná někdo nic nepřinese, ale zato si uklidí zahradu, kousek parku nebo konečně protřídí zásuvku u stolu. Všechno se počítá.

A co ty? Vstaneš taky a uklidíš (si)?

Zamysli se taky:
Čím je většinu dne zaplněná moje mysl? Co jsou radosti a krásy života, které přes shon, starosti a bolest nevidím? Co bych nejraději vyhodil ze svého života? Potřebuji někomu odpustit, nebo někoho jiného poprosit o odpuštění? Co by pro mě znamenalo “uklidit si v životě, ve vztazích, v prioritách”?

Můžete o těchto otázkách přemýšlet, povídat si o nich s přáteli na pivu, napsat báseň…

Spoiler:
Při poslední večeři bude Ježíš umývat učedníkům nohy a Petrovi na jeho námitky odpoví: „Kdo se vykoupal, potřebuje si umýt jen nohy a je čistý celý. I vy jste čistí, ale ne všichni”. Až budeme v kostele na Zelený čtvrtek tento příběh poslouchat, můžeme si vzpomenout, že také náš život byl už od mnohého očištěn, a že od mnohého očištěn teprve bude.

Pro případné dotazy se obracejte na matej.jirsa@gmail.com

 

Detailnější informace o sbírce předmětů:

Staré mobily – zapojíme se do kampaně Recykluj mobil 2024. Vybrané mobily budou ekologicky zrecyklovány. Snížíme zátěž životního prostředí, zejména těžbu nerostných surovin pro výrobu nových zařízení. Za každý vybraný starý mobil obdrží navíc spolek Silou hlasu, z.s. 10 Kč. Podpoříme organizaci, která v bezplatných kurzech učí lidi s postižením horních končetin ovládat PC hlasem, aby zvýšili své šance na začlenění do běžného i pracovního života.

PET víčka – sbíráme pouze obyčejná víčka všech barev a velikostí (bez „proti-tekoucí“ membrány). Víčka jsou posílána na recyklaci, vyrábí se z nich kompostéry. Výtěžek bude věnován na provoz Charity Vlašim.

Vosk – veškerý nevyhořelý vosk, který doma najdete a přinesete, bude použit na výrobu svíček pro ukrajinské vojáky na frontu.

Berle a invalidní vozíky – i ty jsou určeny pro zraněné ukrajinské vojáky. Vozíky mohou být i poškozené, oprava před odesláním na Ukrajinu je zajištěna.