Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ohlédnutí za farním dnem

Dne 10. června se v naší vlašimské farnosti pořádal farní den. V sobotu předem šikovní tatínkové nanosili stoly a židle, aby vše mohlo proběhnout na farní zahradě. Tam se také konala generálka pohádky, kterou měly připravenou děti. Vše za hezkého počasí bylo tedy nachystáno včetně krásně vyzdobené besídky.

V neděli však počasí od rána nepřálo. Při slavnostní mši svaté přistoupilo devět dětí k prvnímu svatému přijímání. Při východu z kostela ale začalo poprchávat a potom i hustě pršet. Počasí ale nikomu slavnostní náladu nezkazilo. Říká se, že hodní lidé se vejdou všude, a tak to vlastně i bylo. Všichni se přesunuli z kostela do besídky na výtečný guláš. Po krátkém občerstvení bylo jasné, že program plánovaný na zahradě bude muset proběhnout v kostele, protože stále lilo a lilo.

A tak po úvodním slově a modlitbě pana vikáře a zahájení Katky Rybníčkové, která celý program moderovala, nejprve vystoupily větší děti s pohádkou O kozlátkách. Potom se připravily maminky s menšími dětmi, asi tak předškolními, a s hudebním doprovodem. Ukazovacími písničkami rozezpívaly celý kostel. Dále byl na programu řecký tanec, který dobře ovládají větší dívky. K nim se připojily i maminky převážně s dcerami, a tak se bylo na co dívat.

Nezapomnělo se ani na tatínky. Měli dokázat, jak umí předávat víru v rodině (přeléváním vody ze svého hrnku do hrnku sousedovi, ale se zavázanýma očima). V jednom z družstev si zasoutěžil i náš pan kaplan. Vody v posledním hrnku trochu ubylo, ale drželi se všichni statečně. Nakonec nám tatínkové ještě předvedli, jak umí spolupracovat v týmu. Magickou delší hůlku každý držel jedním prstem a celé družstvo mělo za úkol ji položit na podlahu. I to zvládli výborně. Připravený program končil vyhodnocením znalostní soutěže dříve narozených farníků, kteří si zavzpomínali na historické události naší farnosti.

Během soutěží pro děti, které pak následovaly, a možností vyrobit si i malé dárečky probíhalo přátelské sdílení všech generací. Veškeré prostory besídky i přilehlé místnosti byly náležitě využity, i všechny připravené dobroty se snědly.

Velký dík patří paní Janě Dufalové za její nápad a obětavost, se kterou celou myšlenku farního dne uskutečnila. Další poděkování i všem dobrovolným obětavcům, kteří při všem pomáhali.

Lenka Farionová

Plakátek k akci

Test pro znalce a pamětníky

 

Náhledy fotografií ze složky Farní den