Jdi na obsah Jdi na menu
 

Farní callcentrum aneb „Dobrý den, jak se máte?“

Asi každého potěší telefonát, kdy nám zavolá někdo blízký a zeptá se, jak se máme. Zvláště si to člověk uvědomuje, když je v nějakých nesnázích, těžkostech, osamocení nebo nemoci. Možná i někteří z řad našich starších farníků se octli v situaci velké nejistoty, samoty, pociťují strach, možná taky něco reálně potřebují... Proto přicházíme s nabídkou farní aktivity: „Dobrý den, jak se máte?“

Cílem této farní dobrovolnické aktivity je jednou za týden zavolat na přidělené telefonní číslo staršího farníka a navázat s ním kontakt. Možná bude stačit se ho jenom zeptat, jak se má, a pak jen naslouchat. Jindy však může doopravdy potřebovat nějak konkrétně pomoct (udělat nákup, zajít do lékárny, vyzvednout dopis na poště).

Jak by to probíhalo? V první fázi by se vytvořily dvě databáze kontaktů. V první databázi by byli staří a nemocní farníci, kteří by projevili zájem o tuto službu. Sami se cítí osamoceni a chybí jim lidský kontakt. Prosíme, ať se nestydí se do aktivity zapojit. Je důležité si přiznat, že něco podstatného nám schází... Nebo vy sami někoho znáte, komu by to udělalo radost a poskytli byste na něj telefonní číslo. Ve druhé databázi by byli farníci – dobrovolníci, kterým by byl přiřazen jeden kontakt na staršího farníka z první databáze a který by byl s tímto starším člověkem v kontaktu podle již zmíněných instrukcí. Pochopitelně poskytnuté kontakty by byly výlučně použity pro tuto aktivitu, nebudou nikde zveřejňovány ani poskytnuty dalším osobám.

Obracíme se tedy na naše farní společenství s nabídkou zapojení se do aktivity. Stačí, aby se zájemci přihlásili do 15. listopadu na telefonní číslo pana kaplana: 608181358 anebo na mail: miroslav.auxt@gmail.com. Při přihlašování prosíme napište své jméno, dále kategorii: důchodce / dobrovolník, číslo na mobil, mailovou adresu – ta je důležitá zvláště u dobrovolníků, kteří by na ni dostávali další informace.

Možná se nás přihlásí málo, ale taky možná hodně. Proč to tedy nezkusit. Věříme, že alespoň tímto způsobem se i v této těžké době budeme moci propojit, vyjádřit zájem jeden o druhého, a tak reálně zakoušet Hospodina ve svých bližních. Vždyť Pán nás ujišťuje o své blízkosti v bouři. Je s námi. Je tady a teď. Upřímné Pán Bůh zaplať za vaši odvahu, ochotu a pomoc.

Vaši kněží P. Jaroslav a P. Miroslav

Letáček - Farní call centrum