Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pouť mladých do Říma

Když nám vlašimský pan kaplan Martin Sklenář nabídl možnost podívat se o jarních prázdninách společně do Říma, dlouho jsme neváhali a postupně se utvořila devítičlenná skupinka mladých lidí z vlašimské farnosti a okolí, která podle plánu vyrazila 9. března navečeru na 1400 km dlouhou trasu do hlavního města Itálie.

Do Říma jsme dorazili v sobotu dopoledne. Ubytování jsme měli zajištěno v České papežské koleji Nepomucenum. Ještě ten den jsme vyrazili na orientační prohlídku historického centra města, které jsme potom v průběhu následujícího týdne poznali blíže. Viděli jsme například starověké Koloseum a Forum Romanum, které bylo v dobách antického Říma centrem veškerého dění. Několikrát jsme také navštívili Vatikán a jeho známou baziliku svatého Petra, vatikánská muzea včetně Sixtinské kaple a zúčastnili jsme se i audience u Svatého Otce. Jeden celý den jsme si vyhradili k návštěvě sedmi hlavních římských bazilik, což byla příjemná třicetikilometrová procházka napříč celým městem. Za zmínku stojí také pamětní deska Jana Očka z Vlašimi, která se nachází v jednom z římských kostelů

Během pobytu jsme také podnikli výlet do Pompejí, starověkého města, které v roce 79 našeho letopočtu zmizelo pod lávou a popelem po výbuchu sopky Vesuv. Cestou tam jsme ještě stihli navštívit benediktinský klášter Monte Cassino, odkud byl nádherný výhled do širokého okolí.

Během šesti dní jsme toho stačili poznat opravdu hodně, především díky P. Sklenářovi, který v Římě studoval a ukázal nám zde mnoho zajímavých věcí, kterých bychom si jinak sami nevšimli. Pobyt v Římě pro nás byl nejen vydařeným výletem, ale i duchovní posílením. Panu kaplanovi bychom touto cestou chtěli za všechno ještě jednou poděkovat.

Účastníci výpravy