Jdi na obsah Jdi na menu
 

Misijní neděle 21. října 2012

Světový den modliteb za misie, slavený každoročně předposlední neděli v říjnu, je v České republice známý pod názvem Misijní neděle. Zve nás k ní sám Svatý otec – jeho letošní misijní výzva je spojena s Rokem víry. Připomíná nám, že víra je světlo, které nesmí být nikdy ukryto. Je to nejdůležitější dar, který si nemůžeme nechat pro sebe. Letos ji slavíme 21. října. Tento den je spojený s finanční sbírkou na podporu projektů Díla šíření víry.

Letošní Misijní neděle je také připomínkou 100. výročí působení Papežských misijních děl v České republice. Spolek Díla šíření víry (první ze čtyř Misijních děl, dnes Papežské misijní dílo šíření víry) byl v Čechách a na Moravě zaveden v roce 1911, kdy byl prohlášen v ústředních diecézních listech. V roce 1912 byl uveden v život ustavením diecézních, vikariátních a farních ředitelů a vydáváním „Věstníku“ v českém jazyce.

Také v naší farnosti se k oslavám Misijní neděle připojíme. Již tradičně na tento den připravujeme akci Misijní koláč. V letošním roce chtějí Papežská misijní díla výtěžkem z misijní neděle podpořit především projekty v Zambii. Které konkrétně to jsou, se můžeme dočíst v dopise P. Jiřího Šlégra k Misijní neděli. Sbírky probíhají ve všech farnostech světa. Právě na účel podpory projektů PMD můžeme věnovat výtěžek jednoho pracovního dne.

Vyzýváme všechny farníky, kteří se chtějí připojit, aby své bábovky, buchty, koláče i další snadno porcovatelné výrobky domácí kuchyně přinesli v sobotu 20. října 2012 od 14.30 do 15.30 hodin do besídky. Tam z nich připravíme balíčky, které budeme nabízet farníkům na Misijní neděli po ranní mši svaté před kostelem sv. Jiljí ve Vlašimi. Věříme, že stejně jako v minulých letech bude naše podpora misijních děl štědrá.

Dovolte ještě jeden příběh z misijního prostředí, který mj. také zaznívá v dopise národního ředitele PMD, P. Jiřího Šlégra: „V jedné chudé krajině byl řadu let válečný konflikt a mnoho chudých lidí přišlo často i o to málo, co měli. Bylo obtížné najít obživu, a to zvláště v odlehlých rybářských oblastech, které byly válkou a chudobou zasaženy nejvíce. Když se však počítal výtěžek sbírek z farností během Misijní neděle, došlo k nečekanému překvapení. Diecéze, do které patřily chudé rybářské oblasti, dala ve srovnání s ostatními o mnoho víc. Velmi brzy se přišlo i na to, čím to bylo. Chudí rybáři, kteří dobře věděli, co bída a hlad znamená, se totiž rozhodli věnovat pro misie výtěžek jednoho dne, a tím pomoci lidem, kteří trpí třeba ještě větší nouzí.“

Kéž nás potřeby druhých nenechávají chladnými.

S použitím materiálů PMD k Misijní neděli
manželské společenství Vlašim